Úklid podlahy, který šetří čas, peníze i energii

Jak může úklid podlahy šetřit čas, peníze a energii? Že to nedává smysl? Ale to víte, že dává. Musíme však přidat jednu veličinu. Tou je robotický vysavač, a to ideálně i s mopem.

Pojďme si to všechno hezky spočítat.

Jak často musíme vysávat? Když málo, tak alespoň jednou za týden. V klasickém bytě 3+1 je to přibližně 30 vynaložených minut jen na vysání (pokud to neflákáte). K tomu si připočítejme další půl hodinku na vytření a jsme na hodině týdně. To je 52 hodin za rok.

Kdybyste měl/a platit uklízečku, při 120 Kč za hodinu jste za rok utratil/a 6240 Kč. Kvalitní robotický vysavač i s mopem pořídíte i za 3000 Kč a stačí-li vám jen robotický vysavač, tak i méně. Vidíte? Šetříte tak čas, peníze a energii bezpochyby také.

To ocení obzvláště senioři, lidé s nižší pohyblivostí, majitelé domácích mazlíčků a samozřejmě rodiče malých dětí. No a ve finále každý, kdo nemá času ani energie na rozdávání.

Co se vyplatí u robotického vysavače s mopem sledovat

Určitě je to objem nádrže. Je-li dostatečně velká, vysavač zvládne uklidit celou vaší domácnost najednou. Dále se zaměřte na kartáče. Pracuje opravdu celá plocha vysavače efektivně na úklidu podlahy? Většina vysavačů již automaticky disponuje infračervenými senzory, díky kterým nejen že vysavač nenaráží do věcí, ale ani nemůže spadnout ze schodů. Koukněte, jestli má robot program na úklid podél stěn. Ten totiž zaručí perfektní úklid i na hůře dostupných místech. Výhodou je pak také dálkové ovládání, které bývá velmi jednoduché a především pro mužské obecenstvo se stává alespoň z počátku zdrojem zábavy.

Samozřejmostí by měl být také časovač. Robotický vysavač se tak pustí do úklidu vždy, když je to pro vás vhodné. A když už je z toho, chudák, vyčerpaný, chytře se zaparkuje do dobíjecí stanice, kde opět nabere síly na příští uklízecí misi. Jo a nezapomeňte před koupí mrknout na jeho hlučnost. 70 dB je srovnatelné se zvukem pračky. Vše pod 70 dB je super!

Doporučení na závěr

Nákupem robotického vysavače určitě neprohloupíte, ale přeci jen je pár věcí, na které je potřeba si dát pozor. Nezapomínejte, že robotický vysavač je spíše na udržovací úklid. Takže jednou za čas ten opravdu důkladný tak či tak budete muset udělat vy nebo pan či paní na úklid.

Také si zkontrolujte, jak vysoké máte koberce. Takové ty opravdu vysoké a mohutné mohou být pro robotický vysavač oříšek a může se tak stát, že koberec vyhodnotí jako překážku místo toho, aby se na něj pokoušel vjet. Dále pak nedává smysl pořizovat si robotický vysavač s mopem, pokud většinu vašich ploch tvoří právě koberec. Tam postačí klasický robotický vysavač.

Buďte u prvního vysávání a sledujte, jak se vysavači daří. Sám si totiž věci neodsune. Odstraňte mu z cesty překážky a nechte ho dělat to, co mu jde nejlépe.

Máte nějaký konkrétní dotaz? Potřebujete poradit s výběrem? Napište nám třeba zde na chatu, rádi se vám budeme věnovat!