Víme, co je základem perfektního trávníku. Chcete to prozradit?

Samozřejmě je to kvalitní údržba, ale jste si jistí, že víte jak tuto péči zajistit? Základem je vhodný výběr sekačky a vertikutátoru. Především díky nim docílíte dokonalého trávníku. Obzvláště pak sekačku na trávu budete potřebovat několikrát ročně a proto je výběru potřeba věnovat opravdu dostatečný čas.

Na co se zaměřit při výběru sekačky

Větší kolečka u sekačky zajistí její snadnější ovládání v terénu. Uvidíte, že tento benefit oceníte na nerovném povrchu, při sekání příkopů nebo v kopcovitém svahu. Nastavitelná výška madel a jejich ergonomický tvar umožní používání sekačky po delší dobu. Po práci vás nebude trápit bolest zad ani rukou. Každá údržba zahrady by měla být co nejjednodušší.

Nastavitelná poloha nožů na sečení umožní upravit trávník na různou výšku. Před odjezdem na dovolenou se hodí posekat trávník co nejnižší. Pokud budete volný čas trávit na zahradě, oceníte spíš vyšší stébla. Ta budou krásně měkká a tedy ideální na odpočinek. Velikost sběrného koše je důležitá zvlášť pro větší plochy trávníku. Běhat každých pár metrů vysypat plný koš trávy není časově efektivní. Ušetřený čas určitě později využijete užitečnějším způsobem.

Funkce sběru suché nebo mokré trávy je vhodná především v momentě, kdy nemáte na zahradu moc času nebo nám počasí nepřeje.

Postačí klasická motorová sekačka nebo je čas i na robotickou verzi?

542455 sekacka

Vše záleží především na vašich časových možnostech, které můžete údržbě trávníku věnovat.

Vracíte se domů až pozdě večer? Nevadí, přesto si můžete dovolit perfektní trávník. Robotická verze sekačky tuto činnost totiž zvládne za vás.

Pokud máte raději sekačku pod dozorem, nastavte si čas na dobu kdy budete doma. Sekačka má tichý chod a nebude rušit vás ani sousedy.

Hlavní předností robotické sekačky je její samostatnost. Přehledný display ukazuje aktuální stav sekačky, automatické ovládání nastavíte velmi jednoduše. Robotická sekačka s funkcí časovače se sama zapne v nastavený čas i když nebudete doma.

Posekanou trávu rozloží na povrch trávníku a ta poslouží později jako hnojivo, nebo ji můžete shrabat sami až proschne. Robotické sekačky zvládnou posekat na jedno nabití poměrně velkou plochu. Nemusíte se obávat ani v případě, že máte opravdu rozlehlý trávník. Sekačka se sama přesune do dobíjecí stanice a po úplném nabití bude pokračovat v práci. Dešťový senzor navede sekačku včas zpět do dobíjecí stanice. Při velkém náklonu by mohlo dojít k převracení přístroje. Robotická sekačka je chytrá a díky bezpečnostním senzorům se sama zastaví a nepokračuje v práci. Pokud narazí na překážku, nože se zastaví a sekačka najde jiný směr, kudy může pokračovat.

Vyjma pravidelného sekání potřebuje zem pod trávníkem také provzdušnit a to zejména na jaře.

Na řadu tedy přichází vertikutátor

S tímto pomocníkem snadno odstraníte nežádoucí plevel a mech. Zároveň provzdušníte svrchní vrstvu půdy, která tak bude lépe přijímat vodu a živiny. Trávník tímto způsobem omladíte a dosáhnete měkkého zeleného travního koberce. Nastavitelnou hloubkou nožů vertikutátor přizpůsobíte vašemu trávníku a zvýšíte efekt údržby na maximum. Nízká hmotnost přístroje je benefit, který ocení obzvláště starší lidé. Dostatečně veliký záchytný pytel umožní nerušeně pracovat na velké ploše trávníku najednou.

Na dokonalém trávníku mohou děti běhat bosé a bude příjemné si na něj lehnout a odpočívat.

Možná se to zdá jako zbytečný přepych, ale správný výběr vám nesmírně ušetří čas i námahu. Zahradničení tak zůstane příjemnou činností.

 

Máte nějaký konkrétní dotaz? Potřebujete poradit s výběrem? Napište nám třeba zde na chatu, rádi se vám budeme věnovat!