Vytoužené teplo domova: Jak vytvořit hřejivě útulnou domácí atmosféru?

Domov není místo, ale pocit, který nás spolehlivě zahřeje na srdci. Vytvořit příjemné domácí útulno přitom nemusí být žádná věda. Začněte třeba následujícími nezbytnostmi.

Dekorace v přiměřeném množství

Dekorativních předmětů by v útulném interiéru nemělo být ani málo, ale ani příliš. Zatímco strohý minimalismus působí nehostinně, přehnané množství serepetiček naopak vzbuzuje dojem neuspořádanosti. A toho prachu, který se na ně nachytá! Hledejte proto zlatou střední cestu, která bude lahodit vašemu oku, ale zároveň vás vizuálně nezahltí.

Čím však nemusíte šetřit, jsou živé květiny. Účinně čistí vzduch a produkují nezbytný kyslík. Pohled na zelenou barvu navíc prokazatelně uklidňuje a uvolňuje.

Textil tlumí zvuky a „změkčuje“ interiér

Stačí pár polštářků či malý koberec a ze studené místnosti je rázem útulný pokojíček. Textilní doplňky prostě dokážou divy. 

V zásobě navíc můžete mít hned několik barevných variací a střídat je podle sezóny či nálady. Čas od času tak jen vyměníte deku, ubrus a povlaky na polštáře a vaše domácnost bude rázem jako nová.

TIP: O čalouněný nábytek pečujte kvalitním vysavačem se speciálními nástavci. Pokud vlastníte chlupatého zvířecího mazlíčka, zamilujete si vysavače s turbokartáčem.

Vůně domova inspirovaná přírodou

Zavřete oči a představte si, jak váš domov voní. Co cítíte? A co byste chtěli cítit? Často si vybavíme vůni aviváže či oblíbeného jídla. Nejrychlejší zkratka k voňavé domácí oáze však vede přes vonné svíčky či oleje. Ve spojení s dekorativními aromalampami a aroma difuzéry nabízí potěšení hned několika smyslů najednou.

V zájmu vašeho zdraví ale volte vždy jen přírodní éterické oleje. Láskyplnou náruč vám nabídne olej z růže, svěží vzduch zajistí oleje z citrusů či jehličnanů a na uklidnění před spaním je ideální levandule.

TIP: Pro zdravější vzduch bez alergenů se spolehněte na výkonné čističky vzduchu.

Klid a nohy v teple

Obzvlášť v podzimních a zimních měsících si hřejivé teplo domova užíváme v jeho pravém slova smyslu. Doma by vám tak rozhodně neměly chybět teplé ponožky, huňaté deky a pořádně velké hrnky na čaj.

TIP: Nenapravitelní zmrzlíci si zamilují vyhřívací dečky, které přijdou vhod také při bolesti zad, kloubů a svalů.

A pokud se upejpáte pustit topení, aby vás nezruinoval účet za energie, můžete se porozhlédnout po moderních topných panelech. Hřejí stejně dobře, ale jsou úspornější a jako bonus hezky vypadají.

Domov je tam, kde je o vás postaráno

Pokud jste si už sepsali dlouhý seznam úkolů, které je pro domácí idylku potřeba udělat, zadržte. Raději zůstaňte nohama na zemi a vyhněte se zbytečnému honu za dokonalostí. Mít domácnost neustále jako ze škatulky je sice příjemné, ale nemělo by to být na úkor naší fyzické a duševní pohody. Doma si proto dovolte také odpočívat a nechejte se hýčkat.

TIP: Přijměte pozvání na dobrou kávu. Automatický kávovar vám ji vykouzlí stisknutím jednoho tlačítka.