Chytré tipy, jak ušetřit peníze při vaření

I přes stoupající ceny energií a potravin je domácí příprava pokrmů mnohem výhodnější než stravování v restauracích a bufetech – obzvlášť když si osvojíte pár základních spořivých tipů. Přečtěte si, jak na to, aby se vám peníze nevypařily jako pára nad hrncem.

Nepodceňte kvalitní výbavu

Jednorázová investice do kvalitních a úsporných spotřebičů se vám v dlouhodobém horizontu spolehlivě vrátí. Kromě designu a ceny se proto zajímejte také o parametry, jako je spotřeba vody či elektřiny. Spotřebiče následně udržujte v té nejlepší možné kondici – nevinně vypadající námraza v lednici totiž dokáže být pořádný žrout energie, a tím i peněz. Opečovávaná elektronika vám navíc vydrží déle funkční.

TIP: Spotřebiče za nejnižší ceny na trhu nakoupíte v našem partnerském e-shopu IPRICE.cz. Vyberte si z rozbalených či zánovních kousků, jejichž kvalita prochází pečlivou kontrolou.

Při výběru hrnců a pánví pak dejte přednost materiálům, které dobře vedou teplo. Zkrátíte tím dobu zahřívání i množství spotřebovaných energií. Praktické jsou také nepřilnavé povrchy, díky kterým je vaření i následné mytí úplná hračka. 

TIP: Sady hrnců zpravidla pořídíte za ještě výhodnější cenu.

Udržte to pod pokličkou

Mezi další úsporná opatření se řadí důsledné používání pokliček. Pokrmy tak můžete vařit na nižší stupeň a bez zbytečných tepelných ztrát. Pokročilejší úroveň úspory času i energií pak nabízí tlakový hrnec neboli papiňák.

TIP: Pokud vás nebaví postávat u sporáku, pořiďte si multifunkční hrnec Patricca Tripot, který jídlo připraví i bez vaší asistence, a navíc při tom spotřebuje mnohem méně energie.

Ušetřit lze i výběrem správné varné desky. Jako nejvýhodnější se jeví ta indukční, o kterou se navíc během vaření nespálíte. Maximální úspory pak dosáhnete zvolením optimální velikosti hrnce vzhledem k plotýnce i množství jídla uvnitř.

TIP: Namísto zdlouhavého a energeticky náročného rozpalování trouby vsaďte na úspornější horkovzdušnou fritézu, ve které snadno a téměř bez tuku připravíte křupavé hranolky, kuřecí řízečky i sladké muffiny.

Myslete dopředu

Plánujte, plánujte, plánujte. Ve spolupráci s ostatními členy rodiny sestavte přibližný jídelníček na celý týden a nakupujte s pečlivě sepsaným seznamem. Vyhnete se tak chaotickému plnění košíku potravinami, které se zkazí dřív, než je stihnete sníst. Drobné úspory dosáhnete také vlastní nákupní taškou a věrnostní kartičkou, je-li podmínkou pro výhodnější ceny.

Při výběru ovoce a zeleniny pak dejte přednost sezónním plodinám a pokud máte k dispozici zahrádku, využijte její potenciál naplno. Přebytky zavařte, zmrazte, usušte nebo zpracujte tak, abyste jim prodloužili trvanlivost a mohli si je vychutnat v kterémkoliv ročním období.

Do mrazničky ukládejte také výhodně nakoupené zásoby nebo zbytky uvařeného jídla. Omezit plýtvání vám pomůže i kreativita – ze zbylých těstovin vykouzlete těstovinový salát, ze staršího pečiva žemlovku nebo chleba ve vajíčku.

TIP: Odměřování přesného množství surovin vám usnadní kuchyňské váhy.

Buďte svým vlastním hostem

Nezanedbatelné úspory dosáhnete také omezením častých návštěv kaváren a restaurací. O oblíbené gastrozážitky se přitom nemusíte ochuzovat – udělat si to hezké a užít si slavnostní atmosféru můžete i doma. 

Na přepychovou snídani se nechejte pozvat toustovačem či vaflovačem. Kávu jako od profesionálního baristy vám pak připraví moderní domácí kávovary. A když si dáte záležet na servírování a doplňcích, budete se rázem cítit jako v luxusní restauraci.

TIP: Mrkněte na stylové nádobí a doplňky známé značky United Colors of Benetton.

Kromě snídaně ale nepodceňte ani přípravu na odchod z domu – do práce či do školy si přibalte vlastní svačinu i láhev s vodou. Ušetříte tak za předražené bagety a limonády z bufetu a kromě peněženky vám poděkuje i vaše zdraví.