Škola volá: Jak se připravit na návrat do školních lavic?

Prázdniny se chýlí ke konci a vy už začínáte být nervózní ze zářijového přívalu povinností? Aby byl začátek školního roku co nejpříjemnější – nejen pro děti, ale i pro vás, vyplatí se nepodcenit přípravu. Poradíme vám, jak na to.

Srpnová inventura

Pokud nechcete být prvního září nemile překvapení, zavčasu zkontrolujte veškeré školní vybavení. Začněte aktovkou. Vylovte z ní zbytky svačin, potrhané papíry i polámaná pravítka. Nečistoty otřete vlhkým hadříkem nebo batoh šetrně vyperte v ruce a nechejte ho volně uschnout. 

Generální zkoušce podrobte i loňské přezůvky a zjistěte, jestli z nich děti přes prázdniny nevyrostly. Zároveň si ověřte, zda máte dostatek sešitů, výtvarných potřeb a všech dalších nezbytností.

TIP: Výkonné notebooky, tablety a tiskárny pro školáky či studenty najdete na našem partnerském e-shopu IPRICE.cz – nyní za akční ceny. Počítačové nadšence pak vybavte i kvalitní židlí, která zádům poskytne potřebnou oporu.

Připravte děti na nový režim

S blížícím se koncem prázdnin s dětmi proberte nová pravidla, která by měly během školního roku dodržovat. Můžete je sepsat do tabulky a udělovat za jejich splnění razítka, nebo obřadně podepsat rodinnou smlouvu, jejíž součástí budou i malé odměny – například vysněná hračka nebo víkendový výlet.

Během posledních prázdninových dní si s dětmi nenuceně povídejte o tom, na co se do školy těší, který předmět je nejvíce baví a kterých spolužáků se už nemůžou dočkat. Postupně také zkracujte ponocování a k ulehnutí zavelte vždy o něco dříve – usnadní vám to třeba veselé ložní prádlo, ve kterém je radost usínat. Motivačním dárkem pro odmítače brzkého vstávání pak může být nový budík.

Zjednodušte si přípravu svačin

Pokud jste si doteď mysleli, že je chystání školních svačin otravným rodičovským prokletím, rádi vás vyvedeme z omylu. Inspirujte se naším seznamem a překvapte své děti originálními pochoutkami, jejichž příprava vám zabere jen pár minut:

• Zapečené tousty se šunkou a sýrem

• Pečivo s domácí tuňákovou pomazánkou

• Tortilla plněná hummusem, tofu a sušenými rajčaty

• Domácí pizza ze špaldové mouky

• Chlazený těstovinový salát s cottage sýrem a kukuřicí

• Palačinky plněné tvarohem a ovocem

• Zdravější domácí moučník a mléčný výrobek

• Vrstvený „pohár“ z müsli, jogurtu a ovocného rozvaru

• Ovocné smoothie s tvarohem nebo rostlinným proteinem

Fantazii se meze nekladou, svačina by však měla být výživná a vyvážená. Namísto smažené koblihy a energetického nápoje proto raději sáhněte po kvalitním, například kváskovém pečivu, ze kterého se potřebná energie uvolňuje pozvolněji. Pro lepší sytivost ho doplňte bílkovinou – šunkou, sýrem, rybí pomazánkou či vejcem, a zdravými tuky – třeba máslem, avokádem nebo semínky. 

Podobný princip platí i pro sladké svačiny: domácí buchty pečte z celozrnné mouky a uberte část cukru. Svačinovou porci pak doplňte polotučným bílým jogurtem nebo vyšlehaným tvarohem. 

TIP: Pokud děti navštěvují zájmové kroužky a domů se dostanou až k večeru, nachystejte jim i odpolední svačinu.

Vždy také přibalte kus zeleniny a ovoce; ke slaným svačinám klidně i nějakou tu zdravější sladkost. Zároveň myslete na pitný režim. Namísto přeslazených limonád raději připravte malou skleničku čerstvého freshe v odšťavňovači. Potřebné množství tekutin pak doplňte domácím ledovým čajem nebo vodou ozdobenou čerstvým či mrazem sušeným ovocem.

Přizvěte si svačinové pomocníky 

Že je to dřina? Ale kdepak! Většinu práce za vás udělají kvalitní kuchyňské spotřebiče. Při přípravě svačin využijte služeb sendvičovače, domácí pekárny, smoothie mixéru nebo multifunkční horkovzdušné fritézy, ve které upečete křupavé kuřecí nugetky i sladké muffiny.

Svačinu pak zabalte do praktické krabičky. Předejdete tím jejímu pomačkání a následnému vytečení obsahu mezi sešity. Dětem navíc nenásilně vštípíte zodpovědnější a ekologičtější přístup k používání jednorázových sáčků a obalů.

Spokojený rodič = spokojené dítě

A na závěr to nejdůležitější: v každodenním shonu myslete i sami na sebe. Při chystání jídla pro děti si rovnou připravte svačinu do práce. Určitě vám prospěje víc než kafe a čokoládová tyčinka ulovená v nejbližším bufetu. Nepodceňujte ani nezbytný odpočinek. Alespoň dvakrát týdně si najděte chvilku pro sebe a dopřejte si koupel, meditaci nebo relaxační masáž.

Držíme palce a všem dětem i rodičům přejeme, aby do nového školního roku vykročili pravou nohou.